Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι της κυρά Ελένης

στις

Υλικά

· 1 χταπόδι γύρω στο 1 κιλό

· ½ κιλό μακαρονάκι κοφτό

· 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

· 2 – 3  κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα

· 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

· 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

· 2 ντομάτες μεγάλες ψιλοκομμένες

· 1 κουταλιά πελτέ ή κέτσαπ

· 2 σκελίδες σκόρδο

· 1 φύλλο δάφνης

· ½ κουτ. γλυκού κανέλλα τριμμένη

· 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι ή 3-4 κόκκους μπαχάρι

· πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περίπου 1 ποτήρι νερό, γιατί το χταπόδι βγάζει υγρά.  Αφού πλένετε καλά το χταπόδι, το βάζετε μέσα και ζεσταίνετε την κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να σιγοβράσει. Προσθέτετε το ξίδι και το σιγοβράζετε το χταπόδι μέχρι να γίνει τρυφερό, για 35 λεπτά περίπου. Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το κόβετε σε κομμάτια. Αφαιρείτε και πετάτε το ράμφος του. Κρατάτε το ζωμό του στην άκρη.

  • Πλένετε αυτή την κατσαρόλα και ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρα φωτιά. Σοτάρετε τα δύο κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο (3 λεπτά περίπου).

  • Ρίχνετε μέσα τα κομματάκια του χταποδιού και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια για 2-3 λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το λευκό κρασί και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση για 4-5 λεπτά περίπου, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.

  • Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη ντομάτα καθώς και την κέτσαπ. Αφήνετε να πάρει βράση και προσθέτετε τη δάφνη, την κανέλλα, το μπαχάρι και το χοντροτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε και αλατίζετε πολύ ελαφρά, γιατί το χταπόδι είναι αλατισμένο από τη φύση του. Προσθέτουμε το ζωμό του χταποδιού και νερό μέχρι να το καλύψει κι αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το χταπόδι για 15 – 20 λεπτά περίπου.

  • Αν έχει μαλακώσει αρκετά, ρίχνετε μέσα το ζωμό το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει το μακαρονάκι και αν τα υλικά είναι πολύ στεγνά προσθέτετε ακόμα 1 νεροπότηρο ζεστό νερό.  Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά -προσέχοντας το φαγητό μην κολλήσει – μέχρι το μακαρονάκι να τραβήξει τα υγρά της κατσαρόλας, αλλά όχι εντελώς (να είναι αρκετά μελωμένη η σάλτσα).

  • Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να τραβήξει τα τελευταία υγρά του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s