Κεφτεδάκια (Kοttbullar) Σουηδικά της κυρά Ελένης

στις

Υλικά

** Για τον Κιμά

  • 250 gr. κιμά μοσχαρίσιο

  • 250 gr. κιμά χοιρινό

  • 1 κρεμμύδι ξερό

  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό

  • 1 μέτρα πατάτα

  • 100 gr. ψίχα ψωμιού

  • 200 ml. γάλα φρέσκο

  • 1 αυγό

  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

  • ¾ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

  • ¾ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι λευκό

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού ή τζίντζερ

  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο για το τηγάνισμα

** Για την Σάλτσα

  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι

  • 150 ml. ζωμό βοδινού

  • 200 ml. κρέμα γάλακτος

  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας

  • 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ

  • Λευκό πιπέρι

  • Αλάτι

keftedakia-kottbullar

Εκτέλεση

** Τα κεφτεδάκια

  • Στο multi πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το βάζουμε με το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το σωτάρουμε.

  • Επίσης στο multi πολτοποιούμε την πατάτα και τον μαϊντανό.

  • Μουλιάζουμε την ψίχα στο χλιαρό γάλα.

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια πολύ καλά τουλάχιστον για 20-30 λεπτά, το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό. Αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.

  • Πλάθουμε μετρίου μεγέθους κεφτεδάκια.

  • Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι βούτυρο και τα τηγανίζουμε ελαφρά να θωρακιστούν και να ροδίσουν ελαφρά.

  • Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε αντικολλητικό ταψί και τελειώνουμε με ψήσιμο στον φούρνο.

  • Ψήνουμε στους 170°C μέχρι να ψηθούν ομοιόρφα και να αποκτήσουν καφέ χρώμα (περίπου 20 λεπτά)

  • Τα κρατάμε ζεστά μέχρι να τα σερβίρουμε.

** H σάλτσα

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον κρύο ζωμό και την κρέμα και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.

  • Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

  • Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει σάλτσα.

  • Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με καροτάκια baby και περιχύνουμε με ζεστή σάλτσα!

Άλλη συνταγή

Υλικά

  • 2 φέτες φρέσκο λευκό ψωμί

  • 1/4 του φλιτζ. γάλα

  • 3κ.σ. βούτυρο

  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 300γρ. μοσχαρίσιο κιμά

  • 300γρ. χοιρινό κιμά

  • 2 κρόκους αυγού

  • 1/2κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • 1/4κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

  • 1/4 φλιτζ. αλεύρι

  • 3 φλιτζ. ζωμό βοδινού

  • 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 100C. Κόψτε το ψωμί σε κομμάτια και βάλτε το σε μπολ. Ρίξτε μέσα το γάλα.

2. Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε μια κουταλιά βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και αφήστε το λιγάκι μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

3. Προσθέστε τον κιμά, τα αυγά, το αλάτι, τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια στο ψωμί και το γάλα, και χτυπήστε τα όλα στο μίξερ για ένα με δύο λεπτά, στη μεσαία ταχύτητα.

4. Πλάστε κεφτεδάκια και βάλτε τα στο τηγάνι με το βούτυρο. Αφήστε τα πάνω από μέτρια φωτιά για περίπου 7-10 λεπτά, γυρνώντας τα ανά τακτά διαστήματα. Στη συνέχεια βάλτε τα σε ένα πυρίμαχο πιάτο και στον προθερμασμένο φούρνο για να παραμείνουν ζεστά.

5. Σε ένα τηγάνι, ρίξτε το αλεύρι και βάλτε το στο μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το ζωμό του βοδινού κρέατος και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η σος να πήξει. Προσθέστε σταδιακά και την κρέμα γάλακτος. Βγάλτε τα κεφτεδάκια απ’ το φούρνο και σερβίρετε με τη σος που ετοιμάσατε.

Advertisements