Φιλέτα ψαριού με σάλτσα κάπαρης

στις

Υλικά

  • 6 φιλέτα ψαριού κατεψυγμένα ή φρέσκα (π.χ. γλώσσας, πέρκας, μπακαλιάρου)

  • Αλάτι

  • Μισό λεμόνι (το χυμό και την κούπα)

  • ½ κούπα αλεύρι

  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

fish

Για τη σάλτσα

  • ¼ κούπας (περίπου 60ml) ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • ½ κιλό ντομάτες

  • 1-2 πράσινες πιπεριές λεπτόσαρκες κατά προτίμηση

  • 2-3 κουταλιές κουμπάκια κάπαρης

  • Αλάτι (με προσοχή αν η κάπαρη είναι πολύ αλμυρή)

  • Πιπέρι

  • Ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε στα δύο κάθε φιλέτο , τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. Κόβουμε σε φετάκια τη λεμονόκουπα και την βάζουμε ανάμεσα στα φιλέτα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: μαραίνουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή στο multi. Προσθέτουμε και τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες.  Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τις πιπεριές και τις προσθέτουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε την κάπαρη και τη ρίγανη αν βάλουμε και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη.

Ωστόσο βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει, αλευρώνουμε τα φιλέτα του ψαριού και αφού τινάξουμε το περίσσιο αλεύρι τα τηγανίζουμε να χρυσίσουν και από τις δυο πλευρές. Δεν τα γυρίζουμε συνεχώς. Αφήνουμε να χρυσίσουν από τη μια πλευρά και μετά γυρίζουμε από την άλλη.

Μπορούμε να βάλουμε τα τηγανισμένα φιλέτα μέσα στη σάλτσα για να πάρουν μια βράση στο τέλος ή να τα σερβίρουμε στεγνά και δίπλα τους η σάλτσα. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή ένα ψευτοπιλαφάκι.

 Παρατηρήσεις

  • Η σάλτσα συνδυάζεται πολύ καλά και με φιλέτα άλλων ψαριών όπως προαναφέρθηκε, αλλά και με ολόκληρα ψάρια. Θεωρώ ότι είναι η εξέλιξη της συνταγής ψάρια μαρινάτα η οποία εφαρμοζόταν ακόμη και στα τηγανητά μπαρμπούνια, ειδικά αν θέλανε να τα πάρουν στην εξοχή.

  • Εκτός από ψάρια μπορούμε να συνδυάσουμε τη συγκεκριμένη σάλτσα με ζυμαρικά, ρύζι, φάβα, και βραστά βλίτα.

  • Η προσθήκη άλλων υλικών και μυρωδικών (μαϊντανού, φύλλου δάφνης, μανιταριών, καρότου κλπ) είναι θεμιτή αλλά όχι απαραίτητη. Θεωρώ ότι έτσι, με τα λίγα συστατικά, οι επί μέρους γεύσεις και τα αρώματα αναδεικνύονται και δεν αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά είπαμε! Περί ορέξεως…

  • Το φιλετάρισμα ειδικά της φρέσκιας γλώσσας είναι δύσκολο γι αυτό καλό είναι να ζητήσουμε  από τον ιχθυοπώλη να μας τις φιλετάρει. Το πιάτο όμως είναι πολύ νόστιμο και με κατεψυγμένες γλώσσες.

  • Σάλτσα. ψάρια και πιλάφι ή τηγανητές πατάτες μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα, οπότε σε 20 λεπτά πάνω κάτω έχουμε ετοιμάσει φαγητό!

       

    • Advertisements

      Σχολιάστε

      Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

      Λογότυπο WordPress.com

      Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

      Φωτογραφία Twitter

      Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

      Φωτογραφία Facebook

      Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

      Φωτογραφία Google+

      Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

      Σύνδεση με %s