Ψωμί χωρίς ζύμωμα με τη μαντεμένια πλάκα

στις

    Υλικά για 650  γρ. ψωμί

  • – 440 γραμμάρια αλεύρι σκληρό

  • – 6 γραμμάρια στιγμιαία μαγιά

  • – 8 γραμμάρια αλάτι

  • – 330ml νερό χλιαρό προς ζεστό

recipe_bread

    Εκτέλεση

    1. Ζυγίζουμε με ακρίβεια τα υλικά μας, ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

    2. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι και όλο μαζί το αδειάζουμε σταδιακά το μείγμα στο νερό ανακατεύοντας με το χερούλι μίας ξύλινης κουτάλας.

    3.  Ανακατεύουμε καλά μέχρι το αλεύρι να τραβήξει όλο το νερό και να ομογενοποιηθεί το μείγμα (δε θα χρειαστεί περισσότερο από ένα λεπτό). Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά σε ένα ζεστό σημείο.

    4. Όσο περιμένουμε, λαδώνουμε ελαφρώς το κρύο MyPizza Slab μας με λίγο χαρτί και μετά απλώνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνειά του.

    5. Μετά τη μιάμιση ώρα η ζύμη μας θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Χρησιμοποιώντας το χερούλι της κουτάλας ανακατεύουμε τη ζύμη προκειμένου να την ξεφουσκώσουμε και αφού της ρίξουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και πάλι για να την ξεκολλήσουμε από το μπολ και την αδειάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο μας.

    6. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας προσθέτοντας λίγο αλεύρι και ακουμπάμε τη ζύμη πάνω στο αλευρωμένο MyPizza Slab. Σκοπός μας είναι η μπάλα να έχει όσο μικρότερη διάμετρο γίνεται για να έχει το τελικό μας προϊόν ύψος και να μην απλώσει πολύ.

    7. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το ζυμάρι και το αφήνουμε να κάνει το δεύτερο φούσκωμα για άλλα 40 λεπτά. Για να μην κολλήσει η πετσέτα πάνω στη ζύμη μπορούμε να την αλευρώσουμε ελαφρώς πριν την ακουμπήσουμε πάνω στη ζύμη.

    8. Στα μισά της αναμονής, ανάβουμε το φούρνο μας στον αέρα, στους 190 βαθμούς για να προθερμανθεί. Όταν περάσει και ο υπόλοιπος χρόνος, ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 40′.

    9. Όταν είναι ψωμί μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το περνάμε με λίγο νεράκι από πάνω για να γυαλίσει. Πριν το απολαύσουμε, το αφήσουμε πάνω σε μία σχάρα να για να κρυώσει λίγο.

    Tip! Αν έχετε δυσκολία να βρείτε ένα ζεστό σημείο για να φουσκώσει η ζύμη, μπορείτε να ανάψετε το φώς του φούρνου και να τη βάλετε να φουσκώσει μέσα εκεί.

    Tip! Εάν έχετε ξυράφι για ψωμιά ή κάποια λεπίδα μπορείτε να χαράξετε την επιφάνεια του ψωμιού σε σχέδιο της αρεσκείας σας μετά το δεύτερο φούσκωμα, πριν το ψήσιμο. Έτσι θα του δώσετε μια άλλη, πιο ιδιαίτερη όψη.

    Tip! Εάν σας αρέσουν ψωμιά με σπόρια από πάνω, στο βήμα 5 αντί για αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρια της αρεσκείας σας για να βοηθήσουν να ξεκολλήσει η ζύμη και να ενισχύσουν τη γεύση και την όψη του .

       

  • Χρόνος ετοιμασίας ζύμης: 10′

  • Συνολικός χρόνος ξεκούρασης ζύμης: 2 ώρες και 10′

  • Χρόνος ψησίματος: 40′

  • Συνολικός χρόνος: 3 ώρες’

       

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s