Χριστόψωμο

στις

      Υλικά

        Για το ζυμάρι

      • 550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

      • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά(18 γρ.)

      • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

      • 50 γρ. ελαιόλαδο και 10 γρ. έξτρα για το μπολ

      • 1 κιλό αλεύρι σκληρό

      • 1 κ.γ. κανέλα

      • 10 γρ. αλάτι

      • 30 γρ. γλυκάνισο

      • 100 γρ. καρυδόψιχα

              christopsomo

              Για το στόλισμα

            • 125 γρ. χλιαρό νερό

            • 20 γρ. ελαιόλαδο

            • ½ κ.γ. αλάτι

            • 250 γρ. μαλακό αλεύρι γ.ο.χ.

            • 1 ολόκληρο καρύδι

            • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα

                    Για το γλασάρισμα

                  • 120 γρ. μέλι

                  • 1 σφηνάκι κονιάκ

                        Εκτέλεση

                        Για το ζυμάρι

                      • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό (ξεκινώντας από τα 550 γρ.), την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά και να ξεκινήσει να ενεργεί.

                      • Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, την κανέλα και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να δέσει το ζυμάρι (περίπου 5-8 λεπτά).

                      • Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, τα καρύδια και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα ώστε να ανακατευτούν με το ζυμάρι μας. Δεν τα βάζουμε από την αρχή για να μην διαλυθούν στο ζυμάρι μας.

                      • Σε περίπτωση που η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή και χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.

                      • Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.

                      • Καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

                              Για το στόλισμα

                            • Στον κάδο του μίξερ (αφού πρώτα τον έχουμε καθαρίσει) προσθέτουμε όλα τα υλικά για το στόλισμα: το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτάκια μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.

                            • Αφαιρούμε από τον κάδο και το τυλίγουμε με μεμβράνη για να ξεκουραστεί.

                                    Για το Χριστόψωμο

                                  • Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας ελαφρά και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα στρογγυλό καρβέλι.

                                  • Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και στρώσει στον πάτο μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να απλωθεί μόνο του.

                                  • Αφαιρούμε την μεμβράνη από το ζυμάρι για το στόλισμα και το κόβουμε σε 6 κομμάτια.

                                  • Σχηματίζουμε  κορδόνι από το κάθε κομμάτι σε και ανά τρία κορδόνια φτιάχνουμε μια πλεξούδα. Έτσι στο τέλος έχουμε 2 πλεξούδες οι οποίες πρέπει να έχουν μήκος όση η διάμετρος του ταψιού.

                                  • Αλείφουμε τη ζύμη στο ταψάκι με λίγο αυγό (για να κολλήσουν τα δύο ζυμάρια μας) και βάζουμε τις πλεξούδες που σχηματίσαμε από πάνω σε σχήμα σταυρού.

                                  • Στο κέντρο τους τοποθετούμε το καρύδι.

                                  • Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμί , για δεύτερη φορά, για 1 ώρα.

                                  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

                                  • Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.

                                  • Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας το μέλι με το κονιάκ πολύ καλά.

                                  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο το γλάσο μας.

                                        Ή με νωπή μαγιά και προζύμι

                                        Υλικά

                                    • 1 φλ. παραδοσιακό προζύμι

                                    • 1 κύβο νωπή μαγιά 42 γρ.

                                    • 1 φλ. αλεύρι μαλακό

                                    • 2 φλ. αλεύρι δυνατό για ψωμί ή τσουρέκι

                                    • 1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης σιμιγδαλένιο

                                    • 1/2 φλ. αλεύρι ολικής πετρόμυλου

                                    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

                                    • 1 κ.σ. αλάτι

                                    • 1/2 κ.σ. ζάχαρη

                                    • 2 κ.σ. καθαρισμένο ηλιόσπορο

                                    • Νερό χλιαρό όσο σηκώσει (2 ½ -3 φλιτζάνια)

                                            Μυρωδικά

                                          • 1 δάκρυ μαστίχας (όσο το μικρό μας νύχι)

                                          • 1/2 κ.γ. γλυκάνισο

                                          • 1 βανιλίνη

                                          • 1 κ.γ. ζάχαρη

                                                  Διακόσμηση

                                                • 1 κ.σ. σουσάμι

                                                • 1 κ.γ. ζάχαρη

                                                • 1 φλ. καφέ νερό

                                                • 1 καρύδι με το τσόφλι του

                                                        Εκτέλεση

                                                        • Σε 2 φλ. χλιαρό νερό διαλύω τη νωπή μαγιά με ½ κ.σ. ζάχαρη και αφήνω στην άκρη να φουσκώσει.

                                                        • Σε βαθιά λεκάνη (ή τον κάδο του μίξερ με το γάντζο) ανακατεύω τα αλεύρια με το αλάτι (κρατάω ½ φλ. για το ζύμωμα στον πάγκο) και κάνω μιά λακούβα στο κέντρο.

                                                        • Σε γουδί ή στο μούλτι ψιλοκοπανίζω τα αρωματικά μου και τα ρίχνω στο αλεύρι.

                                                        • Στη φουσκωμένη μαγιά αναλύω την προζύμη μου και τα προσθέτω όλα μαζί στο ανακατεμένο αλεύρι (ή ρίχνω σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ με τη μηχανή να δουλεύει στο μέτριο). Ρίχνω και το ελαιόλαδο.

                                                        • Ζυμώνω με το χέρι για 10 λεπτά (προσθέτω τόσο νερό όσο να γίνει ζύμη που να μην κολάει στο χέρι ή που να ξεκολάει εύκολα από τον κάδο του μίξερ). Προσθέτω τον ηλιόσπορο, ζυμώνω να πάει παντού.

                                                        • Μαξεύω το ζυμάρι σε μιά μπάλα, λαδώνω ελαφρά και βάζω σε βαθιά λεκάνη. Σκεπάζω με μεμβράνη, λινή πετσέτα κουζίνας και αφήνω κάπου ζεστά (κοντά στο καλοριφέρ, κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού, μακριά από ρεύματα…)

                                                        • Αφήνω για κανένα δύωρο… (μέρες γιορτών σίγουρα κάτι έχουμε να κάνουμε εν τω μεταξύ…)

                                                        • Το ζυμάρι μου είναι έτοιμο όταν ζουλάω με το δάχτυλο και το σημάδι παραμένει χωρίς να φουσκώνει πίσω αμέσως.

                                                        • Ξαναξυμώνω να ξεφουσκώσει (κανονικά δεν σηκώνει άλλο αλεύρι τώρα γιατί έχει αρκετό λάδι). Κόβω δύο ίσα κομμάτια ζύμης και πλάθω δύο μακριά κορδόνια για το σταυρό.

                                                        • Χτυπάω την 1 κ.γ. ζάχαρη με το νεράκι.

                                                        • Πλάθω στρογγυλό καρβελάκι (προς το παρόν) και ακουμπάω μέσα σε βαρύ μεταλλικό ταψί (30αρι έβαλα) που στον πάτο του έχω βάλει στρογγυλή λαδόκολα. Αλείβω με το ζαχαρόνερο και απλώνω σταυρωτά τα δύο κορδόνια και σχηματίζω το σταυρό, ασφαλίζοντας τις άκρες των κορδονιών κάτω από το καρβέλι (να μην ξεκολλήσουν στο δεύτερο ανέβασμα).

                                                        • Ξανασκεπάζω – χαλαρά – με τη μεμβράνη και τη λινή πετσέτα και… συνεχίζω τις δουλιές μου για κανένα δύωρο (ή και όλο το βράδυ… όπως προχθές).

                                                        • Προθερμαίνω το φούρνο στο 200 με αντιστάσεις και τη σχάρα στη χαμηλότερη σκάλα.

                                                        • Αλείβω ξανά με ζαχαρόνερο όλο το χριστόψωμο, ρίχνω το σουσάμι, τρυπάω με μαχαίρι στο σταυρό και τοποθετώ το καρύδι.

                                                        • Φουρνίζω για 10 λεπτά στους 200 και για άλλα 30-35 λεπτά στους 180. Το ψωμί είναι έτοιμο όταν χτυπάω το ταψί από κάτω και κάνει κούφιο θόρυβο.

                                                        • Αφήνω να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

                                                        Ή με νωπή μαγιά και προζύμι

                                                                  Υλικά

                                                                  • 2 φλιτζ. νερό χλιαρό

                                                                  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή

                                                                  • 4 κουτ. σούπας μέλι

                                                                  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

                                                                  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 – 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί

                                                                  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

                                                                  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισος

                                                                  • 1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο

                                                                  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί

                                                                              Στόλισμα

                                                                          • 1 καρύδι ολόκληρο

                                                                          • λίγα αμύγδαλα λευκά

                                                                          • λίγες σταφίδες

                                                                          • μερικά καρφάκια γαρύφαλλου

                                                                          • σουσάμι

                                                                                      Επάλειψη

                                                                                  • 1 κουτ. σούπας μέλι

                                                                                  • 2 κουτ. σούπας νερό καυτό

                                                                                          Διαδικασία

                                                                                          Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο. Ξ

                                                                                          εκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ακουμπάμε σε αυτή τη ζύμη. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά.

                                                                                          Λαδώνουμε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί. Ακουμπάμε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα. Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθουμε σε καρβέλι και τη βάζουμε στο ταψί. Την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

                                                                                          Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

                                                                                          Ετοιμάζουμε το μείγμα της επάλειψης ανακατεύοντας το μέλι με το καυτό νερό. Πλάθουμε με το κομμάτι ζύμης που έχουμε κρατήσει στολίδια της αρεσκείας μας, όπως σταυρούς, ανθρωπάκια, λουλούδια, ζωάκια, λεπτές λωρίδες κ.ά. Ακουμπάμε τα στολίδια πάνω στο καρβέλι. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μελόνερο, πιέζοντας ελαφρώς τα ζυμαρένια στολίδια ώστε να κολλήσουν. Σφηνώνουμε στο κέντρο του ψωμιού το καρύδι.

                                                                                          Γαρνίρουμε με λίγα αμύγδαλα και σταφίδες. Σφηνώνουμε μερικά καρφάκια γαρύφαλλου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε το χριστόψωμο στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά. Γύρω στα 35 λεπτά ψησίματος, ανοίγουμε τον φούρνο και αλείφουμε πάλι το καρβέλι με μελόνερο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα

                                                                                    Advertisements

                                                                                    Σχολιάστε

                                                                                    Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

                                                                                    Λογότυπο WordPress.com

                                                                                    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

                                                                                    Φωτογραφία Google+

                                                                                    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

                                                                                    Φωτογραφία Twitter

                                                                                    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

                                                                                    Φωτογραφία Facebook

                                                                                    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

                                                                                    w

                                                                                    Σύνδεση με %s