Λουκουμάδες μπακαλιάρου με αλιάδα

στις

    Υλικά

  • 1 φύλλο μπακαλιάρο παστό, περίπου 1.000-1.200γρ.

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι

  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη

  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

  • αλάτι, πιπέρι άσπρο

  • Για την αλιάδα

  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες καλά, ξεφλουδισμένες

  • 2-5 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο δυνατή τη θέλετε

  • 3-4 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί καλής ποιότητας

  • ½-¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

  • λίγο ζωμό από τον μπακαλιάρο

  • αλάτι, πιπέρι

boukies-mpakaliarou-tiganites

Διαδικασία

Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο. Βάζετε την πέτσα, τα κόκαλα και την ουρά του μπακαλιάρου σε μια κατσαρόλα με τόσο νεράκι όσο να τα σκεπάζει και να τα ξεπερνά κατά δύο δάχτυλα και τα βράζετε για 20 λεπτά. Σουρώνετε το ζωμό και τον κρατάτε στην άκρη για την αλιάδα.

Για να ετοιμάσετε το κουρκούτι διαλύετε μέσα σε ένα μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα. Αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει. Βάζετε σε λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι, κάνετε λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το προζύμι. Προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και σταδιακά όσο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρετε έναν λείο αλλά παχύρευστο χυλό. Τον σκεπάζετε και τον αφήνετε να φουσκώσει.

Ετοιμάζετε και την αλιάδα: Χτυπάτε σε ξύλινο γουδί το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τις βρασμένες πατάτες και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Αρχίζετε τότε και ρίχνετε σταδιακά το ξίδι και το ελαιόλαδο εναλλάξ με λίγο από τον ψαροζωμό, ανακατεύοντας και χτυπώντας με το γουδοχέρι μέχρι να γίνει η αλιάδα σας σαν ελαστική αλοιφή. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με επιπλέον αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και ξίδι αν είναι απαραίτητο.

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομματάκια. Ρίχνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι και το βάζετε στη φωτιά να κάψει. Με ένα κουτάλι παίρνετε ένα ένα τα κομματάκια του μπακαλιάρου και, αφού τα βουτήξετε στο κουρκούτι, τα ρίχνετε στο καυτό λάδι με τη βοήθεια ενός δεύτερου κουταλιού (που βουτάτε σε ποτήρι με νερό) και τα τηγανίζετε μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s