Μαροκινά τηγανητά κιμαδοπιτάκια με σάλτσα γιαουρτιού

στις

Για τη γέμιση

  • 10 g κόλιανδρο σκόνη

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 500 ml νερό

  • γέμιση

  • 280 g κιμά από μοσχάρι

  • 120 g βούτυρο σμεν

  • 150 g κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 10 g κύμινο σκόνη

σάλτσα γιαουρτιού

  • 40 ml ελαιόλαδο

  • 200 g καρότο ξεφλουδισμένο και τριμμένο. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες αλάτι

  • 200 g στραγγιστό γιαούρτι

kimadopitakia

Για τη ζύμη 4 άτομα

  • 250 ml νερό χλιαρό

  • 10 g μαγιά ξερή

  • 390 g αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο

  • 2 g αλάτι

  • ελαιόλαδο

  • 5 g ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε το νερό σε μία λεκανίτσα και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν τα υλικά μέσα στο νερό και αφήνουμε για λίγο. Τοποθετούμε το αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και ελαστική ζύμη. Αφού έχουμε δημιουργήσει μία μπάλα από ζυμάρι, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 30 λεπτά.

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι κάνουμε σοτέ τον κιμά με το βούτυρο. Όταν αρχίσει να παίρνει ένα ροδαλό χρώμα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε διαρκώς για μερικά λεπτά, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και με τη βοήθεια ενός μπλέντερ την πολτοποιούμε μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα.

  • Σε ένα τηγάνι μαραίνουμε με το ελαιόλαδο το καρότο, μετά προσθέτουμε το σκόρδο και το αλάτι, αφήνουμε για ένα λεπτό και αποσύρουμε. Όταν κρυώσουν τα ενσωματώνουμε με το γιαούρτι και αναμιγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2 mm. Κόβουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε και μοιράζουμε τη γέμιση. Κλείνουμε τη ζύμη διπλώνοντας και δίνοντας σχήμα τριγωνικό ή μισοφέγγαρου. Τα πατάμε ελαφριά με τον πλάστη για τελευταία φορά.

  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρυθμίζουμε τη φλόγα σε μέτρια φωτιά. Αρχίζουμε να τηγανίζουμε τις πίτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να αποκτήσουν ένα ροδαλό χρώμα. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ή

Για τη ζύμη:

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 100 γρ. βούτυρο

  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

  • 4-5 κ. σ. γιαούρτι 2%

  • Ελάχιστο αλάτι

  • Αβγό για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

  • 1 ψιλοκομμένο μεγάλο κρεμμύδι

  • 2 τριμμένες σκελίδες σκόρδο

  • 1 ντομάτα στον τρίφτη

  • 100 γρ. γιαούρτι 2%

  • ½ φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί

  • 1 κ. γ. ξερό θυμάρι

  • 1 κ. γ. τριμμένο κύμινο

  • 1 κ. γ. τριμμένη κανέλλα

  • ¼ κ. γ. μπούκοβο

  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 4 κ. σ ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο κρύο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθούν μικρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τα αβγά και ζυμώνουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε μία μία κουταλιά το γιαούρτι, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  2. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Για να φτιάξουμε τη γέμιση, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά και το μαϊντανό για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά, και τα σοτάρουμε για περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το κρασί, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε 10 λεπτά, μέχρι η γέμιση να πιεί τα υγρά. Την αφήνουμε να κρυώσει. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 10 λεπτά. Την ανοίγουμε σε φύλλα στο πάχος και το μέγεθος που θέλουμε.
  5. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και αλείφουμε τις άκρες με λίγο χτυπημένο αβγό. Διπλώνουμε στη μέση να σχηματίσει μισοφέγγαρο και πιέζουμε το τελείωμα με τα δόντια ενός πιρουνιού να κολλήσει.
  6. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψί, τα τρυπάμε με το πιρούνι από πάνω σε ένα δυο σημεία και τα αλείφουμε με αβγό. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 25 λεπτά.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s