Ψωμί με σκληρό αλεύρι με μίξερ

στις

Υλικά για 1 φραντζόλα

  • 375 γρ. σκληρό αλεύρι

  • 75 γρ. σκληρό ολικής αλέσεως                                           ;             

  • 10 ml (2 κουτ.γλυκού) αλάτι                                                                                          

  • 7 γρ. (1 1/2 κουτ.γλυκού) ξηρή μαγιά                                             

  • 300 ml χλιαρό νερό                                                                                                              

  • για την επικάλυψη

  • 30 ml (2 κουτ.σούπας) νερό                                                                             

  • 2.5 ml (1/2 κουτ.) αλάτι                                                           

  • αλεύρι για πασπάλισμα

farin-bread

Εκτέλεση

1. Τοποθετήστε το αλεύρι αφού το κοσκινίσετε, αλάτι και μαγιά στο μπολ του μίξερ.

2. Χρησιμοποιήστε το γάντζο στην ελάχιστη ταχύτητα, αναμίξτε βαθμιαία με το χλιαρό νερό ώστε να διαμορφωθεί μια μαλακή ζύμη.

3. Ζυμώστε για 1 λεπτό στο ελάχιστο και 4 λεπτά στη μεγάλη ταχύτητα 1, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική.

4. Αφαιρέστε το μπολ καλύψτε με λαδωμένη διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός της.

5. Χρησιμοποιώντας το γάντζο, στην ελάχιστη ταχύτητα για 30-60 δευτερόλεπτα ζυμώνουμε ήπια τη ζύμη για να καθίσει.

6. Την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και της δίνουμε σχήμα σφαιρικό. Ζυμώνουμε από τις πλευρές προς το κέντρο, κατόπιν την αναποδογυρίζουμε και την τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη κόλλα ψησίματος.

7. Καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι διπλασιαστεί σε μέγεθος. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 C. Αναμιγνύετε το νερό με το αλάτι και το περνάτε με ένα πινέλο επάνω στο ψωμί.

8. Τέλος το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.

9. Χρησιμοποιείτε ένα αιχμηρό μαχαίρι και κάνετε 3 ή 4 χαρακιές οριζόντια στη φραντζόλα, έπειτα πάλι κάθετα.

10. Το ψήνετε για 10 λεπτά έπειτα μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 C για άλλα 20 λεπτά, ή έως ότου το ψωμί φαίνεται συμπαγές όταν τρυπιέται στη βάση.

Το αφήνετε να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα.

Παραλλαγή:

Μπορείτε να βάλετε 450 γρ. σκληρό αλεύρι ή για ζυμωτό ψωμί  και προχωρείτε όπως παραπάνω.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s