Ψωμί τσιαπάτα

στις

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι για ζυμωτό σκληρό
  • 350 γρ. νερό
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο ακόμη

ciabatta

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και από 350 ml νερό (όχι το αλάτι). Ανακατεύουμε καλά τη ζύμη μας και πασπαλίζουμε με το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε ξανά τη ζύμη μας σε μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Η ζύμη μας θα κολλάει αλλά έτσι πρέπει να είναι.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε εκεί τη ζύμη μας για μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Στη συνέχεια την παίρνουμε με βρεγμένα χέρια και την τεντώνουμε μερικές φορές και την αναδιπλώνουμε. Την αφήνουμε πάλι στο μπολ για δύο περίπου ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Όταν γίνει αυτό, παίρνουμε απαλά την ζύμη στα χέρια μας (ώστε να μην σκάσουν οι φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί) και την απλώνουμε πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζουμε ένα παλιό σκεύος φούρνου (κάποια φόρμα που δεν χρησιμοποιούμε πια ή κατσαρόλι μεταλλικό κτλ) στον φούρνο μας και τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα στο παλιό σκεύος ένα ποτήρι κρύο νερό για να κάνει υδρατμούς.
  • Τοποθετούμε αμέσως το ταψί με το ψωμί τσιαπάτα για μισή και λίγο περισσότερη ώρα μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει (βεβαιωνόμαστε αν χτυπήσουμε με το χέρι μας την κάτω πλευρά του και ακουστεί κούφιος θόρυβος). Αφήνουμε το ψωμάκι να κρυώσει πάνω σε σχάρα για μία ώρα τουλάχιστον

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s