Λιβανέζικο κοτόπουλο

στις

    Υλικά

    • 600γρ. φιλέτο κοτόπουλο, σε λεπτές λωρίδες

    • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

    • 100γρ. φέτα σκληρή ή χαλούμι, σε κυβάκια

    • 2 κουτ. σούπας. μαύρη σταφίδα, μουσκεμένες σε νερό

    • 1 κουτ. σούπας κύμινο (γεμάτη κουταλιά)

    • 1½ κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη

    • χυμό από ½ λεμόνι

    • 3 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

    • 1 κουταλάκι μέλι

    • 1 φλιτζανάκι νερό ή λευκό κρασί

    • 1 κοφτό κουταλάκι θυμάρι

    • αλάτι, πιπέρι

      Για τη σάλτσα γιαουρτιού

    • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό

    • χυμό από ½ λεμόνι

    • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

    • ελαιόλαδο

    • αλάτι

    araviko-kotopoulo

    Εκτέλεση

    Ρίχνετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα μπολ μαζί με το κοτόπουλο. Στη συνέχεια προσθέτετε το πιπέρι, το κύμινο και το κόλιανδρο και αφήνετε για μισή ώρα να μαριναριστεί.

    Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι. Προσθέτετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε μέχρι να πάρει χρώμα και έπειτα προσθέτετε και το αλάτι.

    Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ξίδι, το λεμόνι, το μέλι και το νερό ή το λευκό κρασί. Προσθέτετε τις σταφίδες στο κοτόπουλο και μετά από 2-3 λεπτά προσθέτετε το μίγμα με το ξίδι. Μετά από 2-3 λεπτά το βγάζετε από το μάτι και προσθέτετε τη φέτα.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε πολύ καλά.

    Tips

    Μπορείτε να συνοδεύσετε το κοτόπουλο με σαλάτα από ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κρεμμυδάκι και πίτες για σουβλάκι.

    Ή

    Υλικά για το κοτόπουλο:

         1) 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

         2) Χυμός από 3 ζουμερά λεμόνια

         3) 1 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι τριμμένο

         4) 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά

         5) 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη

         6) ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά, γιατί είναι καυτερό)

         7) 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

         8) 100 ml λάδι 

    Υλικά για το πιλάφι:

         1) 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

         2) 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

         3) 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

         4) 1 κούπα κίτρινο ρύζι για πιλάφι

         5) ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

         6) 3 κουταλιές της σούπας σταφίδα μαύρη

         7) 50 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο

         8) 2,5 κούπες ζωμό κότας

         9) Αλάτι

         10) Πιπέρι 

    Διαδικασία:

    Αρχικά μαρινάρουμε το κοτόπουλο τουλάχιστον 8 ώρες (ιδανικά για όλο το βράδυ). Ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: 

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κοτόπουλο πλυμένο και κομμένο σε μερίδες και εν συνεχεία όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ κατά προτίμηση. 

    Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε το κοτόπουλο παίρνουμε ένα ταψάκι που να το χωράει ίσα – ισα, το λαδώνουμε καλά και τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα, καθώς και μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα, στο αερόθερμο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε το κοτόπουλο έτσι ώστε να μην αρπάξει από τη μία μεριά. Επίσης αν δούμε ότι το ζουμί του έχει εξατμιστεί, τότε προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα νερό. Πάντως στο τέλος πρέπει να έχει μείνει σχεδόν στεγνό, ίσως με ελάχιστο ζουμάκι. 

    Κατά τη διάρκεια που το κοτόπουλο ψήνεται, φτιάχνουμε ως εξής το πιλάφι: 

    Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε τις 4 κουταλιές λάδι να κάψουν. Μέσα σε αυτό ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά καλά. Προς το τέλος του σοταρίσματος προσθέτουμε και το σκόρδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε να γίνει διάφανο. Αυτό θα πάρει περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το κόλιανδρο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μία βράση και όταν συμβεί αυτό χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο minimum, κλείνοντας ταυτόχρονα και την κατσαρόλα με το καπάκι της. Αφήνουμε το ρύζι να σιγομαγειρευτεί για 25 περίπου λεπτά μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να παραμείνει σπυρωτό. Αν δουμε ότι μετά το πέρας του 25λεπτου υπάρχουν ακόμα υγρά μέσα στην κατσαρόλα, δυναμώνουμ ε την ένταση της θερμοκρασίας και αφήνοντας ανοιχτό το καπάκι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν έτσι ώστε να μην κολλήσει το ρύζι στην κατσαρόλα.

    Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω την κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι της. Αφήνουμε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά. 

    Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό!

    Σχολιάστε

    Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

    Λογότυπο WordPress.com

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

    Φωτογραφία Google

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

    Φωτογραφία Twitter

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

    Φωτογραφία Facebook

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

    Σύνδεση με %s