-
2 μικρά και τρυφερά μαρούλια
-
2-3 κλωναράκια σέλινο με τα φύλλα τους
-
1 μέτριο αγγούρι (το καλοκαίρι)
-
2-3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο διατηρημένες στο λάδι
-
3 σφιχτοβρασμένα αυγά, κομμένα στα τέσσερα
-
200 γρ. κατεψυγμένα φασολάκια
-
1/2 φλιτζ. τσαγιού μικρές μαύρες ελιές
-
2 κονσέρβες τόνος, στραγγισμένες
-
8 φιλετάκια αντζούγιας (χύμα αλλά και συσκευασμένα σε βαζάκια, σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ)
-
3-4 ραπανάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
-
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσμου
Υλικά
-
80 ml ελαιόλαδο
-
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
-
χυμός από 1/2 λεμόνι
-
λίγος ανθός αλατιού ή, αν δεν έχουμε, χοντρό αλάτι
-
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
Εκτέλεση
Προετοιμασία 30΄
Σαλάτα:
-
Βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 4-5 λεπτά. Πρέπει να μείνουν τραγανά. Τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 1 λεπτό σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια ώστε να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
-
Πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε τα μαρούλια με το χέρι.
-
Καθαρίζουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες ή σε κύβους.
-
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
-
Στραγγίζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
-
Ψιλοκόβουμε τις μισές αντζούγιες και τις υπόλοιπες τις αφήνουμε ολόκληρες για να στολίσουμε τη σαλάτα.
-
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα σαλατικά και τα λαχανικά.
-
Κομματιάζουμε τον τόνο με τα χέρια και τον ρίχνουμε μαζί με τις ελιές και τις ψιλοκομμένες αντζούγιες στη σαλατιέρα.
-
Ψιλοκόβουμε το σέλινο και το βασιλικό ή το δυόσμο και τα προσθέτουμε κι αυτά. Ανακατεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με τα αυγά.
Βινεγκρέτ
-
Σε βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά χτυπάμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, στολίζουμε με τα φιλετάκια αντζούγιας που κρατήσαμε και σερβίρουμε.
-
Συνοδεύουμε με ψωμί ή παξιμάδι της αρεσκείας μας. Αν πεινάμε πολύ, βράζουμε και μερικά αυγά και τα σερβίρουμε κομμένα σε φετάκια πλάι στη σαλάτα μας.