Σαλάτα Νισουάζ

στις

    Υλικά

  • 2 μικρά και τρυφερά μαρούλια

  • 2-3 κλωναράκια σέλινο με τα φύλλα τους

  • 1 μέτριο αγγούρι (το καλοκαίρι)

  • 2-3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο διατηρημένες στο λάδι

  • 3 σφιχτοβρασμένα αυγά, κομμένα στα τέσσερα

  • 200 γρ. κατεψυγμένα φασολάκια

  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού μικρές μαύρες ελιές

  • 2 κονσέρβες τόνος, στραγγισμένες

  • 8 φιλετάκια αντζούγιας (χύμα αλλά και συσκευασμένα σε βαζάκια, σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ)

  • 3-4 ραπανάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες

  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσμου

      salata-nisouaz Για τη βινεγκρέτ

  • 80 ml ελαιόλαδο

  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

  • χυμός από 1/2 λεμόνι

  • λίγος ανθός αλατιού ή, αν δεν έχουμε, χοντρό αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

    Εκτέλεση

Προετοιμασία 30΄

Σαλάτα:

  • Βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 4-5 λεπτά. Πρέπει να μείνουν τραγανά. Τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 1 λεπτό σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια ώστε να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε τα μαρούλια με το χέρι.

  • Καθαρίζουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες ή σε κύβους.

  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

  • Στραγγίζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

  • Ψιλοκόβουμε τις μισές αντζούγιες και τις υπόλοιπες τις αφήνουμε ολόκληρες για να στολίσουμε τη σαλάτα.

  • Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα σαλατικά και τα λαχανικά.

  • Κομματιάζουμε τον τόνο με τα χέρια και τον ρίχνουμε μαζί με τις ελιές και τις ψιλοκομμένες αντζούγιες στη σαλατιέρα.

  • Ψιλοκόβουμε το σέλινο και το βασιλικό ή το δυόσμο και τα προσθέτουμε κι αυτά. Ανακατεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με τα αυγά.

Βινεγκρέτ

  • Σε βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά χτυπάμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, στολίζουμε με τα φιλετάκια αντζούγιας που κρατήσαμε και σερβίρουμε.

  • Συνοδεύουμε με ψωμί ή παξιμάδι της αρεσκείας μας. Αν πεινάμε πολύ, βράζουμε και μερικά αυγά και τα σερβίρουμε κομμένα σε φετάκια πλάι στη σαλάτα μας.