Χοιρινό στο φούρνο της κυρά-Ελένης

στις

Υλικά

  • 1,2 κιλό ρολό χοιρινό γεμιστό με δαμάσκηνα σε δίχτυ

  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

  • 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

  • 400 γρ ημίσκληρο τυρί σε κύβους

  • 400 γρ. μανιτάρια

  • 5 κλωναράκια ρίγανη ή θυμάρι (ή 1 κουταλιά ξερή)

  • αλατοπίπερο

  • λάδι

  • 2 κιλά πατάτες

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα μυρωδικά και το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά

  • Αφού αλείψετε το χοιρινό βάζετε όλα αυτά τα πιο πάνω υλικά σε μια σακούλα ειδική για ψήσιμο σε φούρνο. Με την οδοντογλυφίδα ανοίγεται μερικές τρύπες στην σακούλα και την τοποθετείτε σε ένα πυρέξ.

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο με αέρα στους 190ο και ψήνετε το χοιρινό για 1 1/2 ώρα.

  • Βγάζετε από την σακούλα το κρέας και το ψήνετε στο γκριλ και από τις 2 μεριές για 4-5 λεπτά συνολικά για να πάρει χρώμα.

  • Αφαιρώ το χοιρινό και στα υγρά που έβγαλε βάζω ήδη βρασμένες πατάτες (όχι λιωμένες αλλά για 10’ μόνο) κομμένες κυδωνάτες, μέσα στο πυρέξ. Προσθέτω το ανάλογο νερό, λίγο λάδι, θυμάρι, ζωμό λαχανικών (μέσα στον οποίο έχω λιώσει 2 κουταλιές μουστάρδα) και τις ψήνω ακόμα για 15’-20’ ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μπορείτε να τα βάλετε όλα αυτά τα υλικά (χοιρινό κλπ) μέσα σε πολλές λαδόκολλες δεμένες με σπάγκο με τρόπο τέτοιο ώστε να μην φύγουν τα υγρά. Τότε το ψήνεται για μια ώρα αρχικά στους 200ο και μετά για 1 1/2 ώρα στους 160ο μέσα σε ένα πυρέξ.