Γαλοπούλα με πολλά μπαχαρικά και φρούτα

στις

Υλικά

•    300 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος

•    100 γραμμ. ισπανικό λουκάνικο τσόριθο, ψιλοκομμένο

•    100 γραμμ. φρέσκο λουκάνικο με πράσο

•    100 γραμμ. σταφίδες, μουλιασμένες σε 1 ποτήρι γλυκό κρασί της Σάμου, αρωματισμένο με λουβί βανίλιας

•    2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

•    8 ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα

•    4 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένοι

•    1 μήλο γκράνι Σμιθ σε κυβάκια

•    2-3 δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους, ψιλοκομμένα

•    12 φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μέντας, ψιλοκομμένα

•    4-5 κάστανα μαρόν γκλασέ και θρυμματισμένα

•    από 1/2 κουταλίτσα του καφέ γλυκάνισο σε σκόνη, κύμινο σε σκόνη, γαρίφαλο και μπαχάρι σε σκόνη

•    1/4 κουτ. του καφέ τσίλι

•    1/2 κουτ. του καφέ κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών σε σκόνη

•    2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το σοτάρισμα του κιμά

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τον κιμά μαζί και προσθέτουμε τα λουκάνικα, ψιλοκομμένα.

  • Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα φρούτα και τα μπαχαρικά.

  • Αφήνουμε τη γέμιση να σταθεί λίγο και λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τα φύλλα του δυόσμου.

  • Τέλος γεμίζουμε τη γαλοπούλα, τη ράβουμε και ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες

Tips

Για γαλοπούλα 4-6 κιλά βάζουμε στην αρχή δυνατό φούρνο και μετά το σιγοψήνουμε στους 170ο για 3 ώρες περίπου

ή το ψήνουμε στους 180ο  περίπου 2 ώρες.

Για γαλοπούλα 6-8 κιλά βάζουμε στην αρχή δυνατό φούρνο και μετά το σιγοψήνουμε στους 170ο για 4,5 ώρες περίπου

ή το ψήνουμε στους 180ο  περίπου 2,5 ώρες.