Σπιτική σαλάτα του Καίσαρα Caesar

στις

    Υλικά

    • 250 γρ. τρυφερά φύλλα μαρουλιού

    • 4 φέτες ψωμί (καλύτερα χωριάτικο και μάλιστα λιγουλάκι μπαγιάτικο)

    • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

    • 100 γρ. τυρί parmigiano σε flakes

    • 100 γρ. μπέικον, σε κύβους (ενδεικτική ποσότητα)

    • 200 γρ. ψημένο κοτόπουλο, σε λωρίδες (ενδεικτική ποσότητα)

        …για τη σάλτσα:

        • 2 κ.σ. λεμόνι

        • 1 κ.σ. ξύδι

        • 1 αυγό

        • 1 κ.σ. Worcestershire sauce

        • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

        • αλάτι

        • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

        • 150 ml ελαιόλαδο

         

        Εκτέλεση

        1) Ετοιμάζουμε το μαρούλι. Χρησιμοποιούμε ένα νέο, μέτριο σε μέγεθος μαρούλι (όχι κάποιο από εκείνα τα τεράστια και με σκληρά φύλλα… Ξεδιαλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά τα εσωτερικά του φύλλα, που είναι ακόμη πιο τρυφερά.

        Βήμα 2 2) Τα πλένουμε προσεκτικά και τα στεγνώνουμε ταμπονάροντάς τα με μία πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί, δίνοντας προσοχή να μη τα σπάσουμε.

        Βήμα 3 3) Κόβουμε από το ψωμί μας (διαλέξτε το να είναι 1-2 ημερών) φέτες πάχους 1 εκατοστού, αφαιρούμε περιμετρικά την κόρα του και κόβουμε τις φέτες σε λεπτές λωρίδες πάχους 1 εκατοστού και αυτές και, τέλος, τις λωρίδες σε κυβάκια.

        Βήμα 4 4) Ψιλοκόβουμε μία σκελίδα σκόρδο, την ρίχνουμε μαζί με μία κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και, αφού το λάδι ζεσταθεί και αρωματισθεί (προσοχή, σε πολύ χαμηλής έντασης μάτι για να μη καεί και πικρίσει το τριμμένο σκόρδο), προσθέτουμε εκεί μέσα τα κυβάκια του ψωμιού, δυναμώνουμε την ένταση σε μέτρια και τα ψήνουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

        Βήμα 5 5) Θα φτιάξουμε τη σάλτσα τώρα. Το βασικό της συστατικό είναι η Worcestershire sauce, αλλά δεν είναι το μόνο. Στο δοχείο του blender ή του mixer χειρός ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού

        Βήμα 6 6) προσθέτουμε ένα αυγό, φρεσκότατο, παρακαλώ (οι πιο “ψαγμένοι” το προσθέτουν ΑΦΟΥ πρώτα το περάσουν για 1 μόλις λεπτό από βραστό νερό),

        Βήμα 7 7) τη σάλτσα Worcestershire, το σκόρδο με το ξύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι

        Βήμα 8 8) και αρχίζουμε να πολτοποιούμε και να ομογενοποιούμε τα υλικά, προσθέτοντας λίγο λίγο, σε πολύ λεπτή ροή, το ελαιόλαδο. Κάτι σαν να φτιάχνουμε μαγιονέζα, δηλαδή. Η σάλτσα μας πρέπει να έχει ακριβώς την υφή αυτής της τελευταίας.

        Βήμα 9 9) Βάζουμε τα φύλλα του μαρουλιού στον πάτο της σαλατιέρας μας και επάνω του ρίχνουμε τα κρουτόν και τα flakes του parmigiano. Τέλος, προσθέτουμε από επάνω τους τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.

        Βήμα 10 10) Αυτή τη Ceasar’s όμως θα την… εκμοντερνίσουμε. Και θα της προσθέσουμε και υλικά που δεν υπήρχαν στην αρχική συνταγή, αλλά που με το πέρασμα των χρόνων διεκδικούν ένα ρόλο και αυτά, μετατρέποντας τη σαλάτα σε ένα πραγματικά “αυτοκρατορικό” έδεσμα. Μπέικον σε κυβάκια και στήθος κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες. Τοσταρισμένα και τα δύο σε λίγο ελαιόλαδο, ίσα να ροδίσουν (στη φωτογραφία φαίνεται να είναι λεπτά κομματάκια, επειδή προέρχεται από φέτες, δεν υπήρχε στο σπίτι χοντρό κομμάτι για να κοπούν κυβάκια). Άλλωστε, έτσι τη γνωρίσουν οι περισσότερες από εσάς.

        Βήμα 11 11) Κόβουμε, λοιπόν, το κοτόπουλο σε λεπτά επιμήκη κομμάτια (το λεγόμενο και “κινέζικο” κόψιμο) και το μπέικον σε κυβάκια, το ρίχνουμε στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι όπου προηγούμενα ετοιμάσαμε τα κρουτόν, με μία κουταλιά ελαιόλαδο και τα ροδίσουμε, να γίνουν ελαφρά τραγανά, χωρίς όμως και να στεγνώσουν και ξεραθούν.

        Βήμα 12 12) Ενώνουμε και αυτά τα υλικά (αφού πρώτα τα στραγγίσουμε καλά από τα περιττά τους λίπη), με τα κρουτόν και το parmigiano στο βήμα 10, πάνω από τα φύλλα του μαρουλιού

        Βήμα 13 13) και ολοκληρώνουμε αυτή τη θεσπέσια σαλάτα, γαρνίροντας με τη σάλτσα.